Skočiť na hlavný obsah

Dušan Holík

Dušan Holík sa narodil 18. 12. 1959 v Očovej ako najmladší z troch bratov. Detstvo prežil vo svojom rodisku, kde chodil aj do základnej školy. Odmalička mu prirástla k srdcu príroda v okolí rodnej dediny a očarila ho hlavne majestátna Poľana, pod ktorou sa narodili, žili a pracovali aj jeho predkovia.

Lásku k svojmu kraju a k ľudovej piesni mu vštepil do srdca hlavne starý otec, ktorý mu vyrobil aj prvú píšťalku a poskytol mu cenné skúsenosti, vďaka ktorým zakrátko začal hrať prvé piesne. Ako 10-ročný sa naučil hrať od svojho otca aj na fujare, ktorá je spolu s píšťalkou jeho spoločníčkou až dodnes. Počas štúdia na Konzervatóriu v Žiline, odbor dychové hudobné nástroje vyrobil svoje prvé píšťalky a ako 20-ročný zmajstroval aj prvú fujaru. Dušanovým vzorom a učiteľom pri výrobe aj hre bol Juraj Ďurečka, ktorý v tom čase patril už k uznávaným výrobcom aj interprétom a naviac bol aj blízky príbuzný. Spolu účinkovali vo folklórnom súbore Očovan a trio fujaristov vtedy dopĺňal Martin Sanitrár, tiež známy a uznávaný fujarista zo Sliača – Trebule.

Za viac ako 40 rokov Dušan Holík absolvoval nespočetné množstvo vystúpení doma aj v zahraničí a účinkoval vo viacerých folklórnych súboroch. Keď sa v roku 1985 zamestnal v Ľudovej škole umenia v Detve, do jeho života vstúpilo nové poslanie. Ako učiteľ hudby začal odovzdávať svoje skúsenosti mladšej generácii a zaslúžil sa aj o to, aby slovenská fujara prekročila hranice svojej kolísky – Podpoľania a postupne sa dostala do celého sveta. Výraznou mierou sa pričinil o zachovanie a šírenie fujarového dedičstva u nás i vo svete. Zomrel 24. 10. 2017.